WILLIAM J. ScOoTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS
500 SOUTH SECOND STREET
' SPRINGFIELD

March 13, 1972

FILE NO. S—422 : | \

COUNTY OFFICERS: o .
Sheriff's Office - Merit Commission ,/— ——

Honorable Bernard L. Oltman
State's Attorney '
Tazewell County

Pekin, Illinois 61554

Deayr Mr. Oltman:

I have your re

Edjftion) the Pavewell County Board of'Supervisdrs
B e Ance prov;ding for the appointmant of

enclosed: Section C of the Merit Commission Rules,
Regulations, and Procedures concerns itself with the
issue of Appointment Procedure. The second paragraph
of this section reads as follows: ‘

' « . . upon receiving notice from the Sheriff
of the existence of a vacancy or vacancies, the
Commission shall certify to the Sheriff the
required number of applicants in the order of
their rank on the eligibility list.’
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A dispute has arisen in this’ county concerning the
abova wordage. The members of the Merit Commission
are of the opinion that, according to its Rules,

the Sheriff must choose the applicant whose name
appears at the top of its certified eligibility list
whenever a position of Deputy Sheriff needs to be
filled. The 3heriff is of the belief that if the
certified eligibility list contains more than one
applicant’s name, he has the discretion to choose
any person whose name appears on the list and he

is not required to choose the person whose name Beads
the list. :

I request that the Attorney General provide this office

with a written opinion in this matter."

You have indicated that your county board has passed an
ordinance providing for the appointment of the Merit Commission
pursuant to Section 58.1 of “An Act to revise the law in relation
to counties®, 1970 Supplement to Illi. Rev. sStat., 1969, Ch. 34,
Par. 839.1. You have asked if the Sheriff must choese the appli-
cant for deputy whose name appears at the top of the certified
eligiblliity list of the Merit Commission.

Section 58.1 of "an Act to revise the law in relation

to counties”, 1970 Supplement to Ill. Rev. Stat., 1969, Ch. 34,
Par. 859.1, reads.as follows:

"The county board in any county having a population

of less than 1,000,000 may, by ordinance, provide

for all dsputies other than special deputies, employed

on a full time basis in the office of Sheriff to be

appointed, promoted, disciplined and discharged
pursuant to recognized merit principles of public

employment and for such employees tc be compensated
accorging to a standard pay plan approved by the board.
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3uch ordinance shall provide for the appointment
of a Merit Commission consisting of 3 or 5 members
appointed by the county sheriff and approved by the
county board. Of the initial appointments to a 3
member Commission, one shall be for a term of 2 years,
one for a term of 4 years and one for a term of €
years. Of the initial appointments to a 5 man =
Commission, one shall gserve for a term of 2 years,
one for a term of 3 years, one for a term of 4
years, one for a term of 5 years, and one for »
term of 6 years., If a2 3 man Commission is in-
creased to a 5 man Commission, the additional
members shall be appointed to serve for terms of

3 and 5 years, respectively. Thereafter, all
appointments shall be for terms of 6 years. In

a 3 man Commission, no more than 2 of the members
appointed may be from the same political party.

In a 5 man Commiassion, no more than 3 members

nay be affiliated with the same political party.
such Commission shall promulgate rules, regula-
tions and procedures for the operation of the
merit system and administer the merit system.

The County Board may establish per diem compensa-
tion for members of the Merit Commission and may
allow reimbursement for reasonable and necessary
expenses. However, in no event may the amount of
per diem compensation established for members of
the Merit Commission exceed the per diem received
by the members of the county board.

1f a petition signed by not fewer than 5% of the
registered electors in the county is filed with the
county clerk, requesting that the question of adopt-
ing a merit system for deputies in the office of the
Sheriff, the county board shall, by appropriate
ordinance, cause the question to be submitted to the
electors of the county, at a special or general
- @lection specified in such ordinance, in accordance
with the provisions of Section 28-3 of 'The Election
Code', approved May 11, 1943, as now or hereafter
amended., Notice of the election shall be given as
provided in Article 12 of such code.

If a majority of those voting on the proposition at
such election vote in favor thereof, the county board
shall adopt an ordinance providing for a merit system
as provided in this Section.®
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Artiele IXI, Section C of your Commission Rules,
Regulations and Procedures reads as follows:

“After the physical, mental and screening examinations
and the background investigation have been completeq,
those applicants who have been found to possess the
prescribed requisites for appointment shall be so
informed by the Commrission and shall be placed on an
eligibility list of all qualified candidates, which
list shall be prominently posted in the Commission's
office.

Thereafter, upon receiving notice from the Sheriff of
the existance of a vacancy or vacancies, the Comhia-
sion shall certify to the Sheriff the required number
of applicants in the order of thair rank on the eligi~
bility list. ‘

An applicant certified for appointment who declines in
~writing to accept appeointment, or who fails to accept
appointment within 30 days after it is offered to him,
shall be deemed to have withdrawn his application, and
his name shall be stricken forthwith from the eligibility
list.

The eligibility list shall be maintained for one year or
until the list is exhausted, whichever is shorter.

Tests shall be held each year, and a qualified candidate
may retain hig status on said list by advising the
Cormission of his intent to do so.*®

Section 7 of "An Act to revis: the law in relation to
Sheriffs”, 111, Rev, Stat., 1969, Ch. 125, Par. 7, reads as follows:

"Each sheriff may appoint one or more deputies, not

exceeding the nurber allowed by rule of the circuit

court of his county, #*wees

The foregoing atatute indicates clearly that the Sheriff is the
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person who appoints deputies. If the Sheriff were required to
appoint the person whose name appears first on the eligibility
list, then the Merit Commission would actually do the appointing.
‘Such a result would clearly be contrary to the statute and the
case law of Illinois. |
In People ex rel ﬁaigt v. Lower, 251 Ill. 527, it was

held that the Civil Service Commisasion of the City of Chicago
has no power to appcint to any office or position and that the
power tb appoint resided in the head of the department or office
in which the classified position is to be filled. |

| I call your attention to 15 Am. Jur. 24, S8ec. 23, Page
485 (Civil Service), which reads as follows:

"Ordinarily, the civil service commission has no power
to appoint to any office oxr position, the power to
appoint being in the head of the department or office
in which a position i3 listed under the civil service
act, But the legislature may restrict the discretion
of the official having the power of appointment, to a
selection among appointees found to possess the requi-
site qualifications ascertained by tests and civil
sexvice examinations. 3uch a restriction is generally
imposed by a limitation on the number of names which
are certified as eligible by the civil service commis-
sion to an appointing officer in reference to the A
making of a particular appointment. The officer then
selects his appointee from among those certified. The
commission generally certifies those standing highest
on the eligible list.

LA 4 3 A




Honorable Bernard L. Oltman )

In conclusion, I am of the opinion that the statute
provides that the Sheriff is the person who appoints deputies.
If the county has pruvided for a Merit Commission, then the
Sheriff may choose any person who is named on the eligibility
list. He is not required to choose tﬁe person whose.name heads
the list. Requiring the Sheriff to appoint from a previcusly
approved list of persons does not limit the Sheriff's discretion
in sélecting his appointees. Such a procedure does not constitute'
a prior approval of the appointment by the Merit Commission. It
merely constitutes a method of determining qualifications in
advance. This opinion is in response to one specific question
which you asked and should not be interpreted as inconsistent
with my Opinion No. 3-327 which was issued sf this office on
July 27, 1971.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




